ΟΙΝΟΦΙΛΟΙ ή με τον Καπουτζίδη ή με τις Προβατίνες
Τους τελευταίους μήνες τρέχει στους τηλεοπτικούς δέκτες μια διαφημιστική καμπάνια γνωστού προϊόντος τύπου Cracker με πρωταγωνιστή τον διάσημο ηθοποιό Γιώργο Καπουτζίδη.
Σε πολλά από τα διαφημιστικά video της καμπάνιας ο Καπουτζίδης επιτίθεται με μένος στους «άμυαλους» συμπρωταγωνιστές του που επιθυμούν να φάνε αρνίσιο κρέας, ωσάν να διέπρατταν κάποιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Προφανής στόχος της διαφήμισης είναι η απεύθυνση σε ένα κοινό που φαίνεται να υιοθετεί έναν πιο «υγιεινό» τρόπο ζωής και διατροφής. Η επανειλημμένη όμως στοχοποίηση του πρόβειου κρέατος σαν την πλέον λάθος επιλογή, δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από αυτούς που το λατρεύουν.
Ομάδα Ψητής Προβατίνας
Αυτό είναι το όνομα μιας ομάδας φίλων του πρόβειου κρέατος στο Facebook, όπου έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 37.000 φίλους φανατικούς της προβατίνας. Πρόσφατα ένα μέλος της ανέδειξε σε post του την απαξιωτική λογική με την οποία η διαφημιστική καμπάνια, με πρωταγωνιστή τον Καπουτζίδη αντιμετωπίζει το πρόβειο κρέας, εκφράζοντας την αγανάκτηση που αισθάνονται όλα τα μέλη. Η ευστοχότατη παρατήρηση του φίλου της ψητής προβατίνας φέρνει τόσο τους οινόφιλους όσο και τους λάτρεις της γαστρονομίας αντιμέτωπους με το δίλλημα: ή με τον Καπουτζίδη ( και τα cracker ) ή με τις προβατίνες!
Υγιεινισμός απέναντι στην παράδοση;
Στη διαφήμιση με τον Καπουτζίδη αναδεικνύεται η « νέα » τάση στην υγιεινή διατροφή, με τη χρήση των Crackers ως βάση για δήθεν δημιουργικούς συνδυασμούς, με τους οποίους όσοι τους τολμήσουν και θα χορτάσουν αλλά και θα διατηρήσουν την σιλουέτα τους. Οι συνδυασμοί που προτείνονται μπορεί να φαντάζουν δημιουργικοί αλλά για όποιον έχει περάσει έστω και μια φορά από διατροφολόγο, δεν διακρίνονται για την πρωτοτυπία ούτε και για τη νοστιμάδα τους. Αντιθέτως με το αρνίσιο κρέας που σε όλες του τις μορφές ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη και πλούσια γεύση του.
Πιθανότατα, κάποιος βορειοευρωπαίος ή Αβορίγινας να μην συμφωνεί με την προηγούμενη πρόταση αλλά στον ελλαδικό χώρο το αρνίσιο κρέας και η γεύση του, μετά από τόσους αιώνες που αποτελούσε την κυρίαρχη πηγή κρέατος, εύκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι έχει περάσει πλέον στο ελληνικό γονιδίωμα. Απόδειξη αυτού είναι ότι υπάρχουν πιάτα και συνταγές για πρόβειο κρέας για κάθε εποχή του χρόνου.
Από την ταβέρνα έως το fine-dining
Για όσους μειδιούν παρακολουθώντας τον Καπουτζίδη να ενοχλείται με την επιλογή του αρνιού στα διαφημιστικά Video, ας έχουν κατά νου ότι το πρόβειο κρέας σήμερα καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα γευστικών επιλογών, εκκινώντας από την ταβέρνα και εκτείνεται μέχρι και το Fine Dining. Αυτών δεδομένων αλλά και πέρα αυτών, το πρόβειο κρέας σε κάθε του μορφή επιζητεί τη συντροφιά του κρασιού, για να προσφέρουν μαζί έναν από τους πιο απολαυστικούς food ‘n’ wine συνδυασμούς.
Έτσι υπάρχουν άπειρες οινικές επιλογές για όσους θέλουν να συνοδέψουν το πρόβειο κρέας τους με κρασί τόσο από ελληνικές, όσο και από ξενικές ποικιλίες. Για την ψητή προβατίνα και τα αρνίσια παϊδάκια υπάρχουν κόκκινα κρασιά που ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα, το νεύρο τους και τα φρουτώδη αρώματα τους. Ή ακόμα και πιο μεστά, ρωμαλέα και έντονα κόκκινα κρασιά για να συνοδέψουν μαγειρευτά πιάτα πρόβειου κρέατος.
Για τους φίλους τώρα των ροζέ και των λευκών κρασιών, το πρόβειο κρέας στα χέρια δημιουργικών chef και αλλαντοποιών μπορεί να χαρίσει απίθανα εκλεκτούς γευστικούς συνδυασμούς. Από prosciutto πρόβειο, σε carpaccio προβατίνας ή προβατίνα tartar και καβουρμά, ένα ευρύ φάσμα οινικών επιλογών ξεδιπλώνεται μπροστά στους φίλους του πρόβειου κρέατος.
Το δίλημμα
Αυτή τη στιγμή οι, ανά την Ελλάδα, οινόφιλοι βρίσκονται μπροστά σε ένα σημαντικό δίλημμα. Προφανώς, δεν τίθεται δίλημμα ανάμεσα στον Καπουτζίδη και την προβατίνα, με τη δεύτερη να αποτελεί αμελλητί την μόνη επιλογή αλλά ανάμεσα στην σιωπή και την αντίδραση.
Γιατί πολλά χρόνια τώρα, το επιθετικό marketing του « υγιεινού τρόπου ζωής » μας βομβαρδίζει με « γευστικούς » συνδυασμούς, τέτοιους που τείνουν να εξοβελίσουν την γεύση από το λεξιλόγιο της ανθρωπότητας. Τροφές χωρίς λίπος και αλάτι, ποτά χωρίς αλκοόλ και γλυκά χωρίς θερμίδες προοιωνίζουν ένα δυστοπικό μέλλον. Τουλάχιστον, η Ομάδα Ψητής Προβατίνας έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ως προς τα παραπάνω, μήπως ήρθε η ώρα και το οινόφιλο κοινό να πάρει θέση;
Κώστας Προβατάς Dip WSET